Manualul utilizatorului pentru validatorul CSS

Cuprins

Cum se utilizeaza validatorul CSS

Cel mai usor mod de a verifica un document este sa folosesti interfata de baza. In aceasta pagina vei gasi trei formate corespunzatoare pentru trei posibilitati:

Validare prin URL

Introdu pur si simplu URL-ul documentului pe care vrei sa il validezi. Acest document poate fi HTML sau CSS.

Validare prin URL

Validare prin incarcare fisier

Aceasta solutie iti permite sa incarci si sa verifici un fisier local. Acceseaza butonul "Browse"si selecteaza fisierul pe care vrei sa il verifici.

Validare prin incarcare fisier

In acest caz, sunt permise numai fisierele CSS. Adica nu poti incarca documente (X)HTML. Trebuie de asemenea acordata atentie regulilor @import intrucat ele vor fi urmate numai daca se refera in mod explicit la un URL public.

Validare prin introducerea directa a codului

Aceasta metoda este perfecta pentru verificarea fragmentelor CSS. Trebuie pur si simplu sa scrii CSS-ul in aria pentru text.

Validarea prin introducerea directa a codului

Se aplica aceleasi comentarii ca si inainte. Aceasta solutie se aplica foarte bine daca ai o problema si ai nevoie de ajutor din partea comunitatii. Este de asemenea foarte folositoare daca vrei sa raportezi o eroare, din moment ce poti face o legatura catre URL-ul rezultat pentru a il supune unui test de caz.

Ce face validarea de baza?

Cand se foloseste interfata de baza, validatorul va compara cu CSS 2, care este recomandarea tehnica curenta pentru CSS.
Va produce un rezultat XHTML fara vreun avertisment (vei vedea numai erorile).
Media este setata pentru "all", care este media indicata pentru toate dispozitivele(vezi http://www.w3.org/TR/CSS2/media.html pentru o descriere completa a mediei).

Validare avansata

Daca doresti o verificare mai amanuntita, poti folosi interfata avansata care permite sa specifici trei parametri. IN continuare, un mic ajutor pentru fiecare parametru:

Avertizari

Acest parametru este folositor pentru a regla prolixitatea validatorului CSS.Intr-adevar, validatorul poate sa ofere doua tipuri de mesaje: erori si avertismente. Erorile sunt date cand CSS-ul verificat nu respecta recomandarile CSS. Avertizarile sunt diferite de erori din moment ce ele nu indica o problema legata de specificatie. Ele sunt pentru a avertiza(!) dezvoltatorul CSS ca unele puncte pot fi periculoase si ar putea conduce la un comportament straniu asupra unora dintre utilizatori.

Un avertisment tipic se refera la familia de font : daca nu stabilesti un font generic, vei primi un avertisment care spune sa adaugi unul la sfarsitul regulii, altfel un utilizator care nu cunoaste vreun alt font folosit de tine il va inlocui cu font-ul pe care il foloseste prin default, ceea ce ar putea determina o afisare ciudata.

Profil

Validatorul CSS poate verifica diferite profile CSS. Un profil afiseaza toate trasaturile pe care o implementare pe o platforma anume le va implementa. Aceasta definitie se gaseste pe site-ul CSS. Cea mai folosita si mai noua este: CSS 2.

Media

Parametrul mediu este echivalentul regulii @media, care se aplica intregului document. Vei gasi mai multe informatii la http://www.w3.org/TR/CSS2/media.html .

Pentru experti

Formatul cererii de validare

Mai jos este un tabel cu parametrii pe care ii poti folosi pentru a trimite o interogare validatorului W3C pentru CSS.

Daca vrei sa folosesti serverul public de validare al W3C, foloseste parametrii de mai jos o data cu urmatorul URI de baza :
http://jigsaw.w3.org/css-validator/validator
inlocuieste cu adresa propriului tau server daca vrei sa soliciti o versiune privata a validatorului.

Nota: Daca vrei sa apelezi la validator in mod programat pentru o serie de documente, asigura-te ca script-ul tau va face pauza (sleep) pentru cel putin o secunda intre cereri. Serviciul de validare CSS este un serviciu gratuit, public pentru oricine, iar respectul tau va fi apreciat. Multumim.

Parametru Descriere Valoare automata
uri URL-ul documentului de validat. Sunt permise documentele CSS si HTML. Nici una, dar fie parametrul, fie textul trebuie introduse.
text Documentul de validat, numai CSS este permis. Nici una, dar fie parametrul, fie uri trebuie introduse
usermedium media folosita pentru validare, ca screen, print, braille... all
output Declanseaza diferite formate de rezultate ale validatorului. Formaturile posibile sunt text/html sihtml (document XHTML, Content-Type: text/html), application/xhtml+xml si xhtml (document XHTML, Content-Type: application/xhtml+xml), application/soap+xml si soap12 (document SOAP 1.2, Content-Type: application/soap+xml), text/plain si text (document text, Content-Type: text/plain), orice altceva (document XHTML, Content-Type: text/html) html
profile Profilul CSS folosit pentru validare. Poate fi css1, css2, css21, css3, svg, svgbasic, svgtiny, mobile, atsc-tv, tv sau none cea mai recenta recomandare W3C: CSS 2
lang Limba folosita pentru raspuns, acum: en, fr, ja, es, zh-cn, nl, de, it, pl. Engleza(en).
Avertisment Nivelul de avertisment no pentru nici un avertisment, 0 pentru avertismente putine, 1or 2 pentru avertismente mai multe. 2

Serviciul web API de validare CSS : documentatie de validare SOAP 1.2

PEntru mai mult ajutor tehnic, in special pentru rezultatele SOAP 1.2 si toate posibilele cai de a interoga validatorul, vezi Serviciul web API de validare a CSS.